Grisul
Ultimele retete cu poze
Prajitura cu crema de frisca
 Prajitura cu crema de frisca 
Carnati la cuptor in aluat de clatite
 Carnati la cuptor in aluat de clatite 
Salata vegetariana Southwestern
 Salata vegetariana Southwestern 
Paste cu sos de parmezan si usturoi
 Paste cu sos de parmezan si usturoi 
Prajitura Valuri de ciocolata
 Prajitura Valuri de ciocolata 
Blini cu somon afumat
 Blini cu somon afumat 
Omleta picanta
 Omleta picanta 
Tarta cu ciocolata
 Tarta cu ciocolata 
Tarta cu ceapa
 Tarta cu ceapa 
Biscuiti cu unt
 Biscuiti cu unt 
Pate din ficat de pui cu mere caramelizate
 Pate din ficat de pui cu mere caramelizate 
Pagina:1

 Grisul


     Grisul se obtine din grau dur si are o culoare alb-galbui, cu gust placut, dulceag si miros specific. Graul dur se cultiva in multe tari ca: Italia (pentru a obtine paste sau alte produse alimentare), America (este crescut aproape exclusiv in Dakota de Sud), Germania (aici, productia de grau dur a inceput la mijlocul anilor 80), India si Orientul mijlociu fiind utilizat la prepararea deserturilor. Grisul, pentru a-si pastra uleiurile sale naturale si continutul de nutrienti, trebuie pastrat in frigider intr-un vas etans. Totusi, daca grisul incepe sa miroase a ranced, trebuie aruncat.


Grisul

    In comert gasim mai multe tipuri de gris, precum grisul din orez sau grisul din porumb, numit si malai grisat, folosit cel mai des la pregatirea mamaligii. De asemenea, grisul se comercializeaza sub forma de gris mare (folosit pentru cus cus), grisul mediu (utilizat pentru ciorbe, deserturi) si grisul fin (destinat pentru piureurile belusilor). De asemenea, in alimentatia copiilor este indicat sa se utilizeze calciu gris care se obtine din gris cu adaos de 1% saruri de calciu.

    Proprietatile grisului:
    Grisul obtinut din grau, are cel mai mare continut de gluten si este bogat in amidon si proteine. Grisul este utilizat, in principal, pentru a obtine paste fainoase dar si pentru a obtine cus cus (un fel de mancare popular in Maroc si Algeria, fiind servit cu legume preparate fie intr-o usoara sau picanta tocana, fie in supa, precum si alaturi de carne; in Algeria, cus cus-ul este servit cu peste intr-un sos dulce cu stafide si ceapa caramelizata ). Deoarece, grisul este bogat in gluten , nu este recomandat persoanelor care sufera de boala celiaca (in boala celiaca, organismul identifica glutenul din gris si il considera a fi un corp strain astfel aparand leziuni la nivelul intestinului subtire; dieta fara gluten este singurul tratament dovedit pentru boala celiaca).
 Desi este fabricat din grau, grisul nu are valoare nutritiva  deoarece nu contine fibre iar vitaminele si mineralele sunt in cantitati infime. Totusi consumat in combinatie cu lactate, fructe sau legume poate constitui un desert sau o mancare delicioasa (cotunasii cu branza, grisul cu lapte sunt deserturi bune pentru aportul de calciu).
 
  

Tu ce parere ai? Nume:

Comentariu:


Emailul unde vreti sa primiti retetele cele mai noi adaugate (optional):


Introduceti literele din imagine (pentru securitate):





Anka 29-02-2012 16:10
Uuuu... foarte interesant...aveam de facut un referat la scoala despre gris... Am gasit raspunsul. Ms moolt!

bucatareasa.ro 29-02-2012 21:32
Cu placere

loader