Prajitura carpati
Ultimele retete cu poze
Pasca cu iaurt
 Pasca cu iaurt 
Placinta cu iaurt
 Placinta cu iaurt 
Chec cu banane
 Chec cu banane 
Salata de cartofi cu macrou afumat
 Salata de cartofi cu macrou afumat 
Papricas de pui cu galuste
 Papricas de pui cu galuste 
Pulpe de pui la cuptor, cu iaurt
 Pulpe de pui la cuptor, cu iaurt 
Gulas cu carne de porc
 Gulas cu carne de porc 
Ciuperci umplute, delicioase
 Ciuperci umplute, delicioase 
Cheesecake cu lamaie
 Cheesecake cu lamaie 
Sarmalute in foi de varza
 Sarmalute in foi de varza 
Salata de gulii cu pui
 Salata de gulii cu pui 
Pagina:1

Prajitura carpati

Timp de preparare:
150 minute (complexitate medie)

Ingrediente:

          Pentru blat:

  • 3 oua
  • 1 cana ulei
  • 1 cana lapte
  • 1 cana zahar
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • faina cat cuprinde (in jur de 1 kg)

    Pentru crema:

  • 2 cani si jumatate de zahar
  • 1,5 l lapte
  • 13 linguri faina
  • 200 g unt
  • 2 esente de rom

    Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 150 g lapte
  • 1 lingura ulei
  • alune macinate, nuca de cocos (pentru decor)
Prajitura carpati

Mod de preparare:
   
     
Blatul:

     1. Intr-un bol mixam ouale cu zaharul apoi incorporam uleiul treptat (ca la maioneza) amestecand mereu .
    2. Adaugam laptele,omogenizam apoi punem faina cu bicarbonatul stins in putin otet (eu am folosit 1300 g de faina)
    3.Impartim coca in 8 parti aproximativ egale ( daca aveti tava de la aragaz mai mica, puteti imparti coca in 9-10 parti).
    4. Intindem foile ,pe rand , pe blatul de lucru, presarat cu putina faina.
    5. Pe rand, coacem foile pe dosul tavii de aragaz (unsa cu ulei).
    6. Foile sunt subtirele si se vor coace rapid de aceea trebuie supravegheate in timpul coacerii.

    Crema:
    7. Zaharul il caramelizam intr-un vas, la foc mic (trebuie sa avem grija sa nu il ardem pentru ca isi va schimba gustul in amarui).
    8. Dupa ce zaharul s-a caramelizat, adaugam faina si amestecam bine pentru a nu se forma cocoloase.
    9. Dupa ce a-ti omogenizat bine faina, adaugati laptele fierbinte, putin cate putin, amestecand energic in crema de pe foc.
   10.Continuati fierberea, amestecand continuu.
   11.Dupa ce crema s-a ingrosat si s-a fiert, oprim focul.
   12.Adaugam untul si esentele de rom apoi omogenizam crema.
   13.Crema obtinuta o lasam sa se raceasca complet apoi o repartizam in mod uniform intre foi avand grija ca pe ultima foaie sa fie cu crema cea mai multa (pentru a va fi mai usor, inainte de a incepe sa umpleti foile cu crema, pastrati separat crema pentru ultima foaie).
   14.Lasam prajitura, cateva ore pentru a se inmuia (de obicei, eu o las de seara pana dimineata, bagata la frigider).

   Taierea:
   15.Prima oara taiem marginile pe cele 4 laturi.
   16.Masuram latura mica a prajiturii si apoi o taiem in trei bucati, pe lungime ( prajitura poate fi               taiata si in 4 parti, daca va doriti sa fie mai mica).
   17.Luam prima bucata si o taiem pe diagonala, obtinand astfel 2 bucati triungiulare.
   18.Lipim cele doua bucati triunghiulare apoi le glazuram.


   Glazura:
   
19. Intr-un vas punem la topit ciocolata, apoi adaugam laptele si o lingura de ulei.
   20. Omogenizam bine si cu acest topping, glazuram prajitura.
   21. Dupa ce prajitura e glazurata, o ornam cu nuca de cocos, alune,etc.
   

Pofta Buna... sau daca nu va place atat de mult reteta mai sunt si alte feluri de mancaruri bune... Puteti folosi sectiunea de cautare din dreapta pentru a gasi cu usurinta si alte retete culinare !
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Prajitura carpati Prajitura carpati Prajitura carpati
Tu ce parere ai? Nume:

Comentariu:


Emailul unde vreti sa primiti retetele cele mai noi adaugate (optional):


Introduceti literele din imagine (pentru securitate):





daniela 27-02-2012 20:12
e foarte buna am incercat-o si mai buna e acea cu alune

Liliana 09-05-2012 14:40
Foarte bine exemplificata, am incercat si eu sa fac (pana sa vad acuma) dar nu stiam cum se face taiarea. Am totusi o intrebare ....taierea se face dupa de a stat la frigider? Daca da.... cum se mai lipesc foile dupa ce le tai? Nu se incheaga crema la suprafata?

bucatareasa.ro 09-05-2012 15:50
Liliana, prajitura trebuie lasata cateva ore sa se inmoaie foile, in caz contrar se vor rupe cand le tai. Crema de la suprafata, e posibil sa se intareasca(atunci cand ai obtinut o crema putin mai consistenta, inca de la inceput, inainte de a fi bagata la frigider). In acest caz,inainte de a lipi cele doua parti ale prajiturii, ungi crema de la suprafata, cu putin lapte caldut.

Liliana 17-05-2012 10:40
Multumesc pentru lamuriri. Am facut-o si mi-a iesit fffff buna, iar crema de deasupra am pus-o cand le-am lipit.....mi-a fost frica ca nu se lipesc (scuze pentru cacofonie).

bucatareasa.ro 17-05-2012 11:56
Ma bucur ca prajitura a iesit cum iti doreai

mihaela 28-06-2012 16:56
La cate grade trebuie sa punem foile? Si cam cat timp trebuie sa stea fiecare in cuptor? Sper sa-mi iasa buna!! Multumesc!!!

bucatareasa.ro 28-06-2012 19:18
Eu nu am cuptor la curent si nu pot sa iti zic cu exactitate. Am incalzit cuptorul apoi am micsorat flacara (aproape la minim), am bagat foile (pe rand) si le-am lasat pana s-au rumenit putin (se coc foarte repede, pentru ca sunt foarte subtiri),

Cris 26-09-2012 07:09
Tare mi-e pofta de o prajitura carpati, chiar o s-o fac weekendul asta sa speram ca o sa-mi si iasa buna

sebestyen garofita 04-01-2013 11:38
super buna!!

ileana 08-04-2013 14:59
foarte gustoasa!!!

irina 17-04-2013 18:47
reteta este super

LaviniaL 03-07-2013 17:27
Multumesc foarte mult pentru reteta. Iti multumesc pentru timpul care l-ai sacrificat pt a o scrie aici!

loader